23 juni 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Malachiet: Werking en spirituele betekenis

Malachiet: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

De malachiet is lichtgroen tot donkergroen en heeft vaak lijnen. Als een malachiet lijnen heeft is het een geband kristal. Soms heeft de malachiet azuriet, chrysocolla of turkoois door het kristal heen. Als een kristal alle vier de soorten bevat, wordt het een eilatsteen genoemd. Malachiet kan voor verschillende vormen van heling worden gebruikt.


Malachiet steen producten


Voor we beginnen met de Malachiet

Reiniging
De malachiet kan je beter niet reinigen met water of zout. Je kunt de steen reinigen door hem schoon te blazen, in salierook te houden of door het kristal te reinigen in zilvervliesrijst. Daarnaast kan de kleur van de malachiet beïnvloed worden door te fel zonlicht en kun je hem dus beter opladen in het maanlicht of opladen in de aarde. Omdat deze steen negativiteit absorbeert is het wel verstandig om hem vaak te reinigen.

Toepassingen
De malachiet kan op het lichaam worden gedragen of op een plek op het lichaam gelegd worden waar de werking nodig is. De steen kan ook gebruikt worden om het zonnevlechtchakra te reinigen. Malachiet kan worden verwerkt tot elixer, maar is dan heel krachtig. Let op! Bij het maken van een elixer van malachiet, mag het malachiet niet in aanraking komen met water omdat dit het water giftig maakt. Maak dus niet zomaar een elixer van malachiet tot je hier goed de ins en outs van kent.

Let op
Malachiet kan in sommige gevallen lichte hartkloppingen veroorzaken. Als jij hier last van hebt, kan je de malachiet vervangen met een rhodoniet of rozenkwarts. Malachiet is een kwetsbaar kristal, waarbij het van belang is dat je er voorzichtig mee omgaat om de kleur te behouden. De steen kan al worden beïnvloed door fel zonlicht, zeep of crèmes, die in de steen trekken. Houd hier rekening mee bij het dragen.


Spirituele betekenis en geschiedenis malachiet

Malachiet is door de eeuwen heen aan goden en godinnen vereert. De koningin van de Egyptische goden Isis stond onder andere voor schoonheid, macht en liefde en wordt ook wel de Malachiet Dame genoemd. De hoofdtooien van de farao’s werden ook vaak belegd met malachiet om een sterke connectie met Isis te krijgen. Niet alleen in Egypte had de malachiet een spirituele betekenis. Ook in andere gebieden werd de malachiet gebruikt, onder ander om kinderen te beschermen tegen hekserij. In Rusland werd malachiet vereerd aan de Godin van de kopermijnen.


Malachiet sterrenbeeld, geboortemaand en symbolen

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een edelsteen te kiezen wat dichtbij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan de steen extra krachtig werken.  Malachiet hoort niet bij een specifieke geboortemaand, maar past net als de obsidiaan wel bij het sterrenbeeld schorpioen.

Schorpioen

Het element wat bij het sterrenbeeld schorpioen past, is water. Ben jij een schorpioen? Jij gaat met passie voor jou doel! Jij hebt een sterke wil, die vaak gebaseerd is op een intuïtief gevoel. Daarnaast kan jij naast jezelf stimuleren, ook goed anderen stimuleren en ben jij een emotioneel persoon. Daarentegen moet je soms wel oppassen met jezelf. Jij kan namelijk soms behoorlijk koppig zijn als je gaat voor je doel, ondanks dat het niet altijd het juiste pad is en anderen jou hierop wijzen. Dit kan soms wrok en jaloezie opleveren, wat jij in jezelf gaat binnenvetten. Anderen hebben het juist goed met jou voor!

Werking van de malachiet op de sterrenbeelden

De malachiet kan de schorpioen ondersteunen, doordat dit kristal geestelijk stimuleert bij oplossingen en daarnaast trauma’s en blokkades opheft (wat je kan ondersteunen in gevoelens van wrok en/of jaloezie), het helpt om de eigen schaduwzijden te integreren en stimuleert hierbij kwaliteiten waarvan de schorpioen eerst nog geen weet had.


Werking van de malachiet

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de obsidiaan op spiritueel of geestelijk gebied, lichamelijk gebied, het gebied van de onderbewustzijn en ziel  en de invloed op de chakra.

Kristalsysteem

De malachiet is een monoclien. Het rooster is gevormd uit parallellogrammen. Een monoclien kristal verbetert de waarneming en brengt de lichaamssystemen in evenwicht, waarmee deze stenen goed gebruikt kunnen worden om het lichaam te zuiveren.

Chakra

De malachiet activeert  net als de smaragd het hartchakra. Het hartchakra bevindt zich op het hart en gaat in op de liefde. De kleur die bij het hartchakra past is groen. De malachiet stimuleert liefde, inspiratie, openheid, positiviteit en oprechtheid. Als je hartchakra in balans is, is er een balans tussen geven en nemen. Je accepteert jezelf hoe jij bent en bent in staat om liefde te krijgen en geven.

Naast het hartchakra heeft het ook een positieve werking op het zonnevlechtchakra. Dit chakra is het centrum van de persoonlijke kracht en wil. Als dit chakra in balans is, heb je een sterke basis zelfvertrouwen, wilskracht en ben je op gemak in relaties met anderen. Als dit chakra uit balans is, kan het vermoeidheid, slaap- en eetproblemen geven en is het vaak lastig om in actie te komen of besluiten te maken. De malachiet ondersteunt door het zonnevlechtchakra te reinigen en emotionele verbinding te stimuleren.

Kleur

De malachiet is groen van kleur. Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Groene kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden.


Spirituele werking van de malachiet, onderbewustzijn en ziel

Malachiet absorbeert negatieve energie. De malachiet kan helpen bij innerlijke reizen en helpt je te beschermen tegen alles wat spirituele groei verhindert. Het helpt je om door te dringen tot de kern van het probleem en laat je inzicht creëren in je eigen schaduwkant. Het helpt je daarnaast inzicht te krijgen in negatieve (denk)patronen van jezelf en deze los te laten. Malachiet helpt om angst en onderdrukte gevoelens naar de oppervlakte te brengen, deze af te vlakken en te accepteren. Malachiet reinigt en activeert de chakra’s en heft blokkades op. De steen zet je aan tot zelfreflectie en zelfverandering om een intensief en passievol leven te kunnen leiden. De steen wordt daarnaast veel gebruikt bij trauma’s en machtsmisbruik op geestelijk, emotioneel en spiritueel niveau.


Lichamelijke werking malachiet

De malachiet is uitstekend geschikt voor vrouwen omdat het helpt bij menstruale klachten, invloed heeft op de vrouwelijke geslachtsorganen en kan ondersteunen bij een gezonde zwangerschap en bevalling.  In het algemeen helpt de malachiet door ontgiftend te werken en daarnaast het zelfherstellend systeem van het lichaam en het immuunsysteem te versterken. De steen helpt om de bloeddruk te verlagen. Malachiet kan helpen bij artrose, jicht, reuma astma, duizeligheid en problemen aan de hart- en bloedvaten. Daarnaast wordt malachiet ook veel gebruikt bij alle seksuele aandoeningen. Malachiet helpt hierbij ook positief op de nieren en urinewegen.


Malachiet met lijnen: geband kristal?

Wanneer een malachiet lijnen heeft, is het een geband kristal. Gebande kristallen helpen om het verleden los te laten. Deze kristallen geven inzicht in wat je hebt geleerd van het verleden of de situatie in het verleden. Daarnaast laten ze zien waar je innerlijke kracht ligt en welke kwaliteiten je in het verleden hebt ontwikkeld. Een geband kristal is behulpzaam om de reis naar zelfontdekking en zelfreflectie af te leggen.


Praktische en leuke weetjes over de malachiet

 • Aan de kleuren van de malachiet (van licht naar donkergroen) kun je vaak zien uit welk land hij komt.
 • De malachiet staat vaak symbool voor transformatie.
 • De malachiet is een koper-carbonaat en officieel een mineraal.
 • Malachiet is over de hele wereld te vinden, maar vooral in China, Rusland en India in grote hoeveelheden.
 • De malachiet heeft een hele lage hardheid: 3,5-4,5. Dat maakt ook dat de steen zo kwetsbaar is.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Dorothy
 • Engelenreader
 • Pendelen
 • Lichtgidsen
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading