23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Obsidiaan: Werking en spirituele betekenis

Obsidiaan: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Obsidiaan is een edelsteen wat is ontstaan uit snel afgekoeld lava en is daarmee dus een vulkanisch glas.  Hij is in de basis zwart en glasachtig van kleur.

Er zijn verschillende soorten obsidiaan, zoals:

 • Goud obsidiaan
 • Mahonie obsidiaan
 • Regenboog obsidiaan
 • Rook obsidiaan of apachetranen
 • Sneeuwvlok obsidiaan
 • Zilver obsidiaan
 • Basis obsidiaan
 • Blauw obsidiaan

De goud- en zilver obsidiaan zijn zeldzaam en daarmee lastig te vinden, de andere soorten obsidiaan zijn goed beschikbaar.Obsidiaan steen producten


Obsidiaan edelsteen, Voor we beginnen

Reiniging
Obsidiaan kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden. Het is belangrijk om dit vaak te doen, omdat obsidiaan bekent staat in het overnemen van negatieve energie.

Toepassingen
De obsidiaan kan worden gedragen op het lichaam om de fysieke werking te stimuleren. Er kan ook mee worden gemediteerd of het kan worden verwerkt als elixer. De beste obsidiaan soorten om te dragen op het lichaam zijn de sneeuwvlok obsidiaan en de mahonie obsidiaan. Voor het mediteren kan je het beste de regenboog obsidiaan of de basis obsidiaan gebruiken.


Obsidiaan sterrenbeeld, geboortemaand en symbolen

Het is prachtig om een steen te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt die steen op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij stenen kiezen in het artikel kristallenhealing: Hoe werkt dat?

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. De obsidiaan hoort daarentegen niet bij een specifieke geboortemaand, maar past wel bij enkele sterrenbeelden. Door een edelsteen te kiezen wat dichtbij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan de steen extra krachtig werken.

De obsidiaan past bij het sterrenbeeld Schorpioen en Steenbok.

Schorpioen
Het element wat bij het sterrenbeeld schorpioen past, is water. Ben jij een schorpioen? Petje af. Jij gaat met passie voor jou doel! Jij hebt een sterke wil, die vaak gebaseerd is op een intuïtief gevoel. Daarnaast kan jij naast jezelf stimuleren, ook goed anderen stimuleren en ben jij een emotioneel persoon. Daarentegen moet je soms wel oppassen met jezelf. Jij kan namelijk soms behoorlijk koppig zijn als je gaat voor je doel, ondanks dat het niet altijd het juiste pad is en anderen jou hierop wijzen. Dit kan soms wrok en jaloezie opleveren, wat jij in jezelf gaat binnenvetten. Anderen hebben het juist goed met jou voor!

Steenbok
Het element wat bij het sterrenbeeld steenbok past, is aarde. Ben jij een steenbok? Dan ben jij ambitieus. Jij wilt je doel behalen en doet dit op een verstandige, geduldige en voorzichtige manier. Je bent wel erg gedisciplineerd en denkt goed en praktisch over stappen na, voordat je ze maakt. Je kan soms wel een beetje pessimistisch zijn als je jou doel niet zomaar kan behalen of als er stappen zijn mislukt.


Werking van de obsidiaan op de sterrenbeelden

De obsidiaan kan de schorpioen en de steenbok ondersteunen, doordat het geestelijk stimuleert bij oplossingen, het trauma’s en blokkades opheft (denk aan obsessief vasthouden aan het verleden), het helpt om de eigen schaduwzijden te integreren en capaciteiten activeert waarvan de schorpioen en de steenbok nog geen weet hadden.

Sterrenbeeld ram – apachtetranen
De apachetranen hoort bij het sterrenbeeld Ram. De ram heeft vuur als natuurelement. Ben jij een ram? Dan ben jij dynamisch en vlug. Als jij een doel voor ogen hebt ben jij daar zelfverzekerd over en zelfverzekerd over jezelf. Je stort je vol energie hierop. Je bent daarnaast ook avontuurlijk ingesteld en kunt innovatief denken. Soms wordt je alleen wel iets te enthousiast en moedig. Hierdoor kan je soms ongeduldig en roekeloos worden wat zich kan uiten in overmoedig of impulsief gedrag.

De apachetranen kunnen jou hierin ondersteunen doordat dit kristal psychische en emotionele pijnen opheft en ondersteunt bij angsten en paniek (wat impulsiviteit, overmoedigheid en zelfzuchtigheid positief kan beïnvloeden).


Werking van de verschillende soorten obsidiaan

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de obsidiaan op spiritueel of geestelijk gebied, lichamelijk gebied, het gebied van de onderbewustzijn en ziel  en de invloed op de chakra.

Kristalsysteem
De obsidiaan is een amorfe kristal. Dit houdt in dat het geen kristalsysteem heeft en dus geen rooster heeft. De energie stroomt hierdoor snel en werkt ook snel. Het kan als katalysator dienen voor groei of als catharsis.

Chakra
De obsidiaan past bij het basischakra. Dit chakra zit onderaan de ruggengraat en gaat in op onze overlevingsinstincten. De obsidiaan helpt om de positieve eigenschappen van dit chakra te ondersteunen en de negatieve eigenschappen van dit chakra te verzwakken. De positieve eigenschappen: basiszekerheid, actief, onafhankelijk en een sterk gevoel van eigen macht. Negatieve eigenschappen: ongeduldig, doodswens, wraakzuchtig, boos, hyperactief, impulsief, manipulerend, gewelddadig, oversekst of impotent.

Kleur

 • De basis obsidiaan is zwart. Zwarte kristallen ontgiften negatieve energie en aarden het fysieke lichaam. Zwarte kristallen zijn beschermers.
 • Blauwe kristallen (blauwe obsidiaan) hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en steunen intuïtie.
 • De mahonie obsidiaan heeft roodbruine strepen. Bruin past bij de kristallen onder dezelfde categorie als zwart. Rood daarentegen heeft een stimulerend en versterkend effect. Rode edelstenen stimuleren creativiteit maar stimuleren ook vluchtige emoties. Rode edelstenen worden gebruikt om bloedingen en ontstekingen tegen te gaan.
 • De sneeuwvlok obsidiaan heeft witte of grijze vlekjes. Witte kristallen zuiveren en focussen energie en leggen een verbinding met de hoogste gebieden van het bestaan. Ze worden vooral gebruikt als situaties verhelderd moeten worden.

Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

Obsidiaan werkt direct, laat zien waar de kern van het probleem ligt en werkt naar een oplossing. Een obsidiaan kan confronterend werken doordat het jou obstakels blootlegt en je confronteert met je verleden. Het helpt hierbij echter ook om te relativeren en je emoties onder ogen te komen. Obsidiaan kan je helpen bij het verwerken van trauma’s en gebeurtenissen uit het verleden. Zoals al eerder benoemd behoort de obsidiaan tot het basischakra en de steen werkt dan ook aardend. Een obsidiaan werkt ook bij psychische kwetsbaarheden. Obsidiaan absorbeert negatieve energie en beschermt het aura.

Andere vormen van obsidiaan
Door de combinatie van kleuren werken de andere soorten obsidiaan milder en zijn daardoor soms makkelijker te gebruiken en dragen voor mensen. De apachetranen is geschikt voor het bieden van troost en het verlichten van pijn uit het verleden. Het stimuleert spontaniteit. De mahonie obsidiaan versterkt het aura en helpt het heiligbeen- en zonnevlechtchakra de juiste kant op te draaien. Het sneeuwvlok obsidiaan helpt om evenwicht te brengen in het lichaam, ziel en geest. Zoals al eerder benoemd is dit een goede steen om mee te mediteren. Deze steen zal je helpen om negatieve denkpatronen te doorbreken. Het zorgt voor stimulatie van de bewustwording van de eigen ik en helpt bij een positieve verandering.

Lichamelijk
Obsidiaan wordt vooral gebruikt bij slechte doorbloeding, wat kan resulteren in koude handen en voeten. Daarnaast helpt de obsidiaan bij wondgenezing in diverse vormen, zoals verrekkingen, kneuzingen, verkrampingen, pijnen, pijnpunten en gewone wondgenezing. Obsidiaan werkt ontgiftend in op het lichaam en helpt daarmee om blokkades op te heffen. In de basis helpt obsidiaan niet alleen om emotionele pijnen te verlichten, maar ook om lichamelijke pijnen te verlichten.

Zilver obsidiaan is in staat om genezingsprocessen die geblokkeerd zijn weer opnieuw op gang te brengen.


Een uitzondering op de basisregels van de kristallen: geband kristal

De regenboog obsidiaan
Het regenboog obsidiaan is een geband kristal. Gebande kristallen helpen om het verleden los te laten. Deze kristallen geven inzicht in wat je hebt geleerd van het verleden of de situatie in het verleden. Daarnaast laten ze zien waar je innerlijke kracht ligt en welke kwaliteiten je in het verleden hebt ontwikkeld. Een geband kristal is behulpzaam om de reis naar zelfontdekking en zelfreflectie af te leggen. In geval van de regenboog obsidiaan vult de obsidiaan de energie van het hart aan, verwijdert het stress en absorbeert het negatieve energie uit je aura. Daarnaast stimuleert regenboog obsidiaan de helderziendheid.


Praktische en leuke weetjes:

 • Obsidiaan komt van het Latijnse lapis obsidianus wat steen van Obsius betekent. Obsius was een Romein die de eerste obsidiaan uit Ethiopië haalde.
 • Obsidiaan wordt vooral gevonden in de Verenigde Staten en in Schotland en bij vulkanische gebieden.
 • Obsidiaan werd in de steentijd veel gebruikt om wapens van te maken. Obsidiaan heeft namelijk scherpe snijkanten. Tegenwoordig wordt obsidiaan gebruikt in sieraden of kunstvoorwerpen.
 • De obsidiaan is primair ontstaan, door middel van magmatische vorming.
 • Obsidiaan behoort tot dezelfde familie als de bergkristal.
 • Obsidiaan bestaat voor 75% uit siliciumdioxide.
 • De hardheid van de obsidiaan ligt tussen de 5 en 5,5, waarmee deze als bros wordt aangemerkt.

Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen, wat er nog meer wordt gezegd over de kleuren, vormen,  roosters en nog veel meer.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Martha
 • Helderziend
 • Medium
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading