23 mei 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Aventurijn: Werking en spirituele betekenis

Aventurijn: Werking en spirituele betekenis

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

De aventurijn is een kwartssoort en is overwegend groen. De groene aventurijn is binnen de kristallenhealing de meest gebruikte kleur van de aventurijn. Als men spreekt over een aventurijn wordt in de meeste gevallen dan ook de groene aventurijn bedoeld. Hij kan ook bruin, oranje, geel, blauw of grijs zijn en is een doorschijnend kristal. Door mineraalinsluitsels heeft hij vaak een glinsterende gloed. De aventurijn wordt ook wel aventurien genoemd.


Aventurijn steen producten


Toepassingen Aventurijn

Aventurijn is een kristal die het best op of bij het lichaam gedragen kan worden. Het komt de werking ten goede als je dit kristal langere tijd op of bij het lichaam draagt. Je kan de aventurijn ook gebruiken op pijnlijke plekken of gesloten chakra’s, leg hem daar dan een tijdje op. Aventurijn is ook geschikt om een elixer van te maken, bijvoorbeeld als je last hebt van je huid.

Daarnaast is het ook een geschikt kristal om te gebruiken bij kinderen én dieren. Let er op dat je maar één kristal tegelijk gebruikt bij dieren. Aventurijn kan een dier ondersteunen bij huidproblemen en jeuk. Daarnaast versterkt het bij dieren een gevoel van welzijn, helpt het tegen onrust en nervositeit en tegen emotionele problemen.

Reiniging en opladen aventurijn
Aventurijn kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.


Geschiedenis

Aventurijn was in het Oude China en in het Oude Griekenland een populair kristal. De chinezen zagen alle groene kristallen als amuletten voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zij dachten dat groene kristallen het concentratievermogen verhoogden en zorgden voor een voorspoedig leven. Bij de aventurijn waren zij er ook van overtuigd dat het zorgde voor verhoogt potentievermogen. De Grieken waren er van overtuigd dat bij degene die aventurijn draagt moed, optimisme, verminderd eerzucht en verhoogd doelbewustheid zou stimuleren. Pas in de jaren 80 werd dit kristal opnieuw herontdekt vanwege zijn helende werkingen.


Aventurijn Sterrenbeeld en geboortemaand

Het is prachtig om een kristal te kiezen dat bij je sterrenbeeld past. Let wel op, dit past niet altijd. Soms werkt dit kristal op dat moment niet voor jou. Zie hiervoor meer bij kristallen kiezen in het artikel kristallenhealing: Hoe werkt dat?

De astrologie kan ons helpen om ons te leiden in het spirituele, terwijl de kristallen verbonden zijn met de aarde en daarmee ons kunnen helpen met helen. De kristallen halen energie uit alle elementen om ons heen. De sterren helpen ons om hiermee meer te leren over onszelf, de kristallen helpen ons om onze talenten en positieve eigenschappen te versterken en te ontwikkelen. Door een kristal te kiezen wat dichtbij je karakter ligt of wat past bij je geboortemaand of sterrenbeeld, kan dit kristal extra krachtig werken.

De aventurijn past bij de sterrenbeelden maagd, stier en tweelingen.

Maagd
De maagd past bij het element aarde. De maagd is precies en verfijnd en komt daardoor bescheiden over. De maagd is kritisch en observerend en wacht geduldig af. Op de maagd kan je over het algemeen goed vertrouwen omdat ze betrouwbaar en nauwkeurig zijn. De maagd kan soms kil overkomen en moeizaam nieuwe relaties aangaan. Diep van binnen schuilen er echter veel emoties. De maagd kan dit moeizaam tonen omdat ze moeizaam anderen vertrouwen en bang zijn te veel van zichzelf te laten zien. Door de kritische blik kan het zijn dat de maagd alleen de eigen tekortkomingen erkent en niet de eigen kracht. De maagd is echter ook verstandig, vrolijk en meegaand. Ze leven mee met anderen en maken zich snel zorgen over anderen. De maagd heeft een natuurlijke charme over zich heen.

Stier
Het element wat past bij het sterrenbeeld stier, is aarde. Ben jij een stier? Dikke kans dat jij een introvert persoon bent. Jij bent geduldig en wacht je kansen af. Je gaat liefdevol om met je naasten en zal je snel in jezelf terugtrekken om jezelf en hen te beschermen. Je bent een harde werker doordat je vastberaden en volhardend bent. Soms is het lastig voor jou, omdat je hierdoor wel koppig kan worden. Sommige stieren hebben het gevoel dat het meer moet zijn, terwijl je wel geduldig je plekje afwacht. Hierdoor kan je je soms jaloers of hebzuchtig voelen.

Tweelingen
Het element wat past bij het sterrenbeeld tweelingen, is lucht. Mensen met het sterrenbeeld tweelingen kunnen zich makkelijk aanpassen. Ze hebben namelijk een tweeledige persoonlijkheid. Het probleem hiervan is wel dat ze soms tegenstrijdig kunnen zijn, wat ze complex maakt en moeilijk om te doorgronden. De tweelingen is dankzij zijn openhartigheid en gevatheid een echte charmeur. Ze gedragen zich jeugdig en levendig en houden van nieuwe activiteiten. Echter, ze kunnen ook rusteloos en egocentrisch zijn waardoor ze ook snel weer van de activiteit kunnen afhaken. Tweelingen zijn intellectueel, welbespraakt en sociaal. Soms kunnen ze ook te nieuwsgierig zijn en door hun intellect soms een sluw spelletje spelen.

Werking van de aventurijn op de sterrenbeelden

Zowel de maagd en de stier kunnen erg hard zijn voor zichzelf. De aventurijn kan ondersteunend werken voor deze sterrenbeelden doordat het kalmerend en beschermend werkt. Het helpt om de emoties weer in balans te brengen. Daardoor vermindert het stressklachten en spanningen. Het helpt bij deze twee sterrenbeelden om negatieve gedachten die op zichzelf gericht zijn los te laten. Voor de tweelingen is de aventurijn een goed kristal om het doorzettingsvermogen te ondersteunen. De tweelingen is vluchtig in activiteiten en doelen omdat het een continue externe stimulans nodig heeft. De aventurijn werkt ondersteunend om te focussen op een doel wat de besluitvaardigheid en het doorzettingsvermogen vergroot.


Werking van de aventurijn

Alle edelstenen hebben een helende werking op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Hieronder neem ik de werking van de kleuren en het kristalsysteem door. Daarnaast bespreek ik de helende werking van de aventurijn op spiritueel gebied en de invloed op de chakra’s.

Kristalsysteem

De carneool heeft een trigonaal kristalsysteem. Dit betekent dat het een rooster heeft wat gevormd is uit driehoeken. Dit focust en verankert energie en versterkt en beschermt je aura.

Chakra

De aventurijn stimuleert het hartchakra. Het hartchakra bevindt zich op het hart en gaat in op de liefde. De kleur die bij het hartchakra past is groen. Als je hartchakra in balans is, is er een balans tussen geven en nemen. Je accepteert jezelf hoe jij bent en bent in staat om liefde te krijgen en geven.

Kleur

De aventurijn is overwegend groen van kleur. Groene kristallen bieden rust en evenwicht. Deze kristallen zijn vooral nuttig als energie tot rust gebracht moet worden of emoties afgevlakt moeten worden.

Blauwe kristallen hebben een kalmerend effect en stimuleren zelfexpressie. Ze aarden spirituele energie en ondersteunen de intuïtie.

Bruine en grijze kristallen vallen onder dezelfde kleurwerking als zwarte kristallen. Deze kristallen ontgiften negatieve energie en aarden het fysieke lichaam, hierdoor zijn ze geschikt als beschermers.

Oranje kristallen trekken overvloed aan en stimuleren de creativiteit. Deze kristallen hebben een veelal activerende werking. Ze helpen goed bij het opbouwen van energie.

Gele kristallen hebben een organiserend effect en schudden je wakker. Ze zijn actief op geestelijk niveau en de zonnevlecht. Ze helpen om emoties tot rust te brengen en werken ondersteunend bij infecties of ontstekingen.


Spirituele werking, onderbewustzijn en ziel

De aventurijn is een kristal wat beschermend en kalmerend werkt. Het bevordert het gevoel van welzijn en kalmeert bij gevoelens van irritatie en woede. Dit kristal werkt motiverend om je dromen waar te maken en hierop te focussen, waardoor je besluitvaardiger wordt en je doorzettingsvermogen wordt vergroot. Dit kristal trekt gelukt en voorspoed aan. Het stimuleert geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen, tolerantie, individualiteit en het bedenken van creatieve ideeën. Dit kristal werkt beschermend tegen elektromagnetische stralingen. De groene aventurijn zorgt ervoor dat er weer balans ontstaat in de emoties en vermindert stressklachten en spanningen. De blauwe aventurijn kan ondersteund werken op de geest, het helpt onder andere bij dwangmatige en/of negatieve gedachten.


Lichamelijke werking aventurijn

De aventurijn werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Daarnaast ondersteund het bij klachten die ontstaan kunnen zijn door stress, zoals hoofdpijn, migraine en nachtmerries. Dit kristal werkt helend en ondersteunend op de spieren en het zenuwstelsel. Dit kristal helpt ook bij mensen die snel stotteren of snel blozen en vermindert dit. Groene aventurijn werkt ondersteunend op het hart, de bloedvaten en de bloeddruk. Daarnaast ondersteund groene aventurijn bij huidproblemen zoals acne en eczeem of allergische reacties.


Praktische en leuke weetjes:

 • De naam aventurijn komt van het woord aventura. Een Italiaans woord wat toeval betekent.
 • Aventurijn wordt vooral gevonden in Brazilië, India, Rusland en Zimbabwe.
 • Als Aventurijn geen glinstering (en dus insluitsels) bevat, is het ook geen aventurijn. Het is dan ‘slechts’ een gewone groene kwarts.

Kristallenhealing: hoe werkt dat?

Voor meer informatie over de helende werking van kristallen verwijs ik u graag door naar mijn artikel: ‘’Kristallenhealing: hoe werkt dat?’’ Hier kunt u meer specifieke informatie vinden over de helende werking van kristallen, wat er nog meer wordt gezegd over de kleuren, vormen,  roosters en nog veel meer.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stenen en Mineralen

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Let op; de informatie over de stenen en mineralen op onze website is geen advies. Toepassing hiervan is op eigen verantwoordelijkheid. We raden je aan om bij serieuze problemen of klachten altijd een expert te raadplegen.
blank

Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Feike
 • Lichtgidsen
 • Paragnost
 • Relatie Coach
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading