21 april 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Wat is de spirituele betekenis van de volle maan?

Wat is de spirituele betekenis van de volle maan?

Laatst bijgewerkt: 14 juni 2022

Elke maanfase heeft een eigen betekenis. Zo ook de volle maan. Je hebt wellicht wel eens gehoord dat mensen slecht slapen als er een volle maan is. Dit heeft onder andere te maken met de aantrekkingskracht op de aarde. Maar het heeft ook te maken met de spirituele kracht van de maan. In dit artikel vertellen we meer over de algemene betekenis van de maan, over de betekenis van de volle maan en de invloed van de volle maan op de sterrenbeelden.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

De volle maan betekenis

De maan is een bijzonder iets, want ondanks dat we het hebben over de maneschijn, heeft een maan zelf geen licht. De maan wordt verlicht door de zon. De maan staat voor vrouwelijke, krachtige energie. De maan is ook iets wat bij mensen de levenscyclus oproept; geboorte, dood en wedergeboorte dankzij het vol worden en afnemen van de maan.

De volle maan kan ook gevierd worden, dit wordt een Esbat genoemd. In deze maanfeesten wordt om gunsten gevraagd aan de Grote Godin en vinden rituelen plaats. Het vieren van de volle maan, Esbat, wordt voornamelijk gedaan door de Wicca’s.

Een volle maan vindt in principe één keer per jaar plaats en er zijn dus twaalf volle manen in een jaar. In sommige gevallen vindt er een extra volle maan in één maand plaats waardoor er dertien volle manen in een jaar plaats vinden. Als er in een maand twee keer een volle maan plaatsvindt, wordt de tweede volle maan de Blauwe maan (Blue Moon) genoemd.

De energie van de volle maan

De energie van de volle maan heerst tot drie dagen voor en drie dagen na de officiële volle maan. De officiële volle maan is wanneer de maan en de zon recht tegenover elkaar staan. De sterkste energie voelen we in totaal drie dagen; één dag voor, de dag zelf en één dag na de volle maan.

De volle maan is de tijd van bloei en van hoogtepunten. De volle maan staat gelijk aan het spirituele en energetische hoogtepunt. Als de volle maan is geweest, start de afnemende maanfase. Met deze fase is de tijd aangebroken om los te laten wat niet langer goed voor je is.

Maansverduistering

Zo’n vier tot zes keer in het jaar valt de nieuwe of volle maan samen met een verduistering. Een volle maan in verduistering staat voor keerpunten in je leven, een tijd van verandering. Een maanverduistering bij een volle maan ontstaat wanneer de aarde precies tussen de zon en de maan instaat.


De maanfases

De maanfases worden ook wel maanstanden genoemd. Er zijn 4 soorten maanstanden.

Nieuwe maan

Nieuw maan (De maagd of jonge vrouw, de nieuweling). Deze maan staat voor het nieuwe begin. Dit is de tijd om te plannen. Het gaat hierbij ook om persoonlijke groei, maar ook niet onbelangrijk; om healing.

Wassende maan

Wassende maan (De maagd of jonge vrouw, de nieuweling). In deze periode wordt van ons gevraagd om onze krachten op te bouwen. Tijdens de Wassende maan wordt de maan langzaam steeds voller. Tijdens de wassende maan staat de maansikkel rechts. Het is een goed moment om actie te ondernemen en om te proberen situaties naar je toe te trekken.

Volle maan

De moeder, de ervaren vrouw. Zie verderop in dit artikel voor meer uitleg.

Afnemende maan

Afnemende maan (de oude vrouw, het naderen van een einde). In deze periode wordt van je gevraagd om het negatieve los te laten en zaken af te ronden. Bij de afnemende maan wordt de maan minder vol, je kan het verschil met de wassende maan duidelijk zien doordat de maansikkel tijdens een afnemende maan aan de linkerkant staat. Tijdens de afnemende maan is het tijd om zaken af te ronden of dingen los te laten.


Volle maan per maand

Elke maand heeft een eigen volle maan, die een naam heeft die voort komt uit het Keltische geloof:

 1. Januari: De Wolfmaan
 2. Februari: De IJsmaan, Stormmaan of Sneeuwmaan.
 3. Maart: De Kuismaan of Wormmaan.
 4. April: De Zaaimaan of Roze maan.
 5. Mei: De Haasmaan of Bloemenmaan.
 6. Juni: De Honingmaan of Aardbeienmaan.
 7. Juli: De Hooimaan, Weimaan of de Bokmaan.
 8. Augustus: De Maismaan of de Steurmaan.
 9. September: De Oogstmaan of de Maismaan.
 10. Oktober: De Bloedmaan of de Jagersmaan.
 11. November: De Sneeuwmaan of de Bevermaan.
 12. December: De Joelmaan, de Eikenmaan, de Koude maan of de Midwintermaan

Energie van de volle maan

blank

In de periode van de volle maan zijn we op ons hoogtepunt en bezitten we een krachtige energie. Indien je gebruik maakt van edelstenen, kun je de energie en het licht van de volle maan ook gebruiken om je edelstenen op te laden. Tijdens de volle maan is het namelijk ook de tijd van magie en genezing. Probeer ook jezelf op te laden en waar nodig te genezen.

Naast een sterke energie, is ook de magische energie op dit punt van de maan het sterkst. Het is niet raar als je slechter slaapt tijdens de volle maan of meer emotioneel bent. Ook kan het zijn dat het lastig is om je emoties te handelen. Dit is namelijk de keerzijde van de krachtige energie van de volle maan. Deze energie zorgt voor intense gedachten, intense emoties en spanningen. Probeer dit waar mogelijk los te laten, bijvoorbeeld tijdens een maanritueel.

Tijdens de volle maan kun je al beginnen met negatieve zaken los te laten, wat helemaal afgerond kan worden tijdens de afnemende maan. Alles wat je niet ondersteunt, kan worden los gelaten of juist worden beëindigd. Hierbij bedoelen we ook echt alles; van gedachten tot relaties, tot emoties et cetera.  Kernwoorden die passen bij de volle maan zijn dankbaarheid, vergeving, loslaten en resultaten. Het is de tijd van vruchtbaarheid, overvloed en transformatie.


De invloed van de volle maan op de sterrenbeelden

blank

Elke volle maan valt uiteraard in een bepaalde maand en dit sluit weer aan op een bepaald sterrenbeeld. Hieronder zal ik per sterrenbeeld een aantal kernwoorden beschrijven die aansluiten op de energie van de volle maan en de energie van het sterrenbeeld. Deze energie kan je helpen om een sterkere verbinding aan te gaan met het universum of de kosmische energie.

Ram

De ram staat in de volle maan in het teken van sterke individualiteit. Dit is het moment om egoïstisch te zijn. Realiseer je alle punten die zo leuk en goed zijn aan jezelf en laat alle negativiteit rondom je eigen zelfbeeld gaan.

Stier

De Stier wordt gezien als het meest sensuele sterrenbeeld van de aardetekens in de dierenriem. De Stier krijgt hierin hulp van de planeet Venus. Tijdens de volle maan is het voor de Stier het moment om al zijn (sensuele) zintuigen te activeren. Dit kun je onder andere doen door tijd voor jezelf te nemen en de natuur in te gaan.

Tweelingen

Voor de Tweelingen staat de volle maan in het teken van communicatie energie. Van nature is de Tweelingen nieuwsgierig en sociaal. De volle maan vraagt je om op de juiste manier te communiceren. Probeer hierbij de focus te leggen op je keelchakra. Als het keelchakra optimaal in balans is, is het mogelijk om je emoties en gedachten op een goede manier onder woorden te brengen. En niet alleen dat, je maakt je dan ook niet druk over wat anderen van die gedachten en/of emoties vinden.

Kreeft

De Kreeft is de vertegenwoordiger van de baarmoeder. De Kreeft is een puur en vrouwelijk waterteken. De energie van de volle maan stimuleert de Kreeft om tijd voor jezelf vrij te maken. Maak tijd voor persoonlijke verzorging, bijvoorbeeld door je teken eer te doen en een lekker lang bad te nemen.

Leeuw

Het karakter van de Leeuw zorgt ervoor dat de Leeuw van nature graag in de spotlights staat. De energie van de volle maan stimuleert de Leeuw om out of the box in uiterlijk te gaan. Je mag gezien worden, maar bovenal mag je jezelf glamorous voelen. En dat precies op de manier hoe jij dat wilt en waar jij je goed bij voelt.

Maagd

De Maagd is van nature geordend en gestructureerd. De energie van de volle maan stimuleert de Maagd om je eigen fysieke en energetische ruimte te structureren. Waar haal je nog energie uit en wat is beter om los te laten? De volle maan nodigt je uit om een plan uit te stippelen.

Weegschaal

Het karakter van de Weegschaal is van nature eerlijk. Niet voor niets wordt het sterrenbeeld Weegschaal uitgebeeld als de weegschaal van rechtvaardigheid. Met de idealen die een Weegschaal heeft, kan de Weegschaal zichzelf behoorlijk in de weg zitten. De energie van de volle maan nodigt de Weegschaal uit om balans en harmonie in je leven te creëren, door te onderzoeken wat je tegenhoudt in het nastreven van deze idealen.

Schorpioen

De Schorpioen heeft een diepe en magische energie. Deze energie kan zich soms donker keren. De energie van de volle maan vraagt eigenlijk juist om deze donkere, magische energie te activeren en los te laten. Kijk eens of het je iets goeds kan brengen.

Boogschutter

De Boogschutter wordt ook wel gezien als de avonturier van de dierenriem. In tegenstelling tot het standaard advies, geldt voor de Boogschutter juist dat het tijdens de energie van de volle maan goed is om iets nieuws uit te proberen. Laat twijfels los en omarm dat wat je nog niet kent; ga je horizon verbreden.

Steenbok

Steenbok is een teken uit de dierenriem wat mede geregeerd wordt door structuur en discipline. Dit komt door de invloed van Saturnus. De volle maan stimuleert je om de positieve structuur te omarmen en de structuur die niet werkt los te laten. Sommige structuur kan juist groei en ontwikkeling tegengaan.

Waterman

De Waterman is een luchtteken, maar wordt afgebeeld als een waterdrager. Het water symboliseert iets nieuws. De volle maan vraagt je om ruimte te maken voor iets nieuws (en dit toe te laten!). Dit kun je alleen maar doen door het oude en/of het negatieve los te laten. Hierin komt het water van de Waterman naar voren; laat het oude wegspoelen zodat de weg vrij is voor het nieuwe.

Vissen

De Vissen is het teken van de dierenriem wat volledig in het teken staat van water. Niet het simpele water, maar het grote, onbekende en mystieke water. De volle maan stimuleert je om op zoek te gaan naar het water; een frisse duik, een dagje met de boot of als dit niet mogelijk is de kalmerende geluiden van de oceaan. Stille wateren hebben diepe gronden.


Wat kun je doen bij een volle maan?

Wel doen

 • Mediteren.
 • Een maanritueel uitvoeren, zoals een maancirkel of een manifestatieritueel.
 • Loslaten; laat alles los. Schrijf dat wat je los wil laten op en gooi het papier weg. Schreeuw het de lucht in. Wat dan ook! Maar laat los. Laat los, want dat mag tijdens de volle maan!
 • Neem een spiritueel bad; bijvoorbeeld met kristallen, etherische oliën en/of kaarsen.

Niet doen

 • Aan een nieuw project beginnen (tenzij je een Leeuw bent). De drie hoogtedagen van de volle maan vragen je juist om los te laten en uit te rusten.
 • Stel waar mogelijk zwaar werk en zware belasting uit. Probeer stress waar mogelijk te voorkomen.
 • Neem geen overhaaste keuzes. Tijdens de volle man ben je nou eenmaal meer emotioneel dan anders.

consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Astrologie
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Gianna
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Jill
 • Engelenreader
 • Medium
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading