27 januari 2023: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

Zwarte magie; wat is het en wat doet het?

Zwarte magie; wat is het en wat doet het?

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Magie wordt gezien als een kracht om energieën om te zetten in iets wat jezelf of anderen beïnvloed. Iemand die magie beoefend kan diverse namen hebben. De meest gebruikte namen in de Nederlandse taal zijn magiër, heks of tovenaar. Bij zwarte magie wordt er, in tegenstelling tot witte magie, geen rekening gehouden met de effecten op andere mensen. Dit kan zorgen voor een negatief effect op de wereld. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Geschiedenis Zwarte Magie

Al zo lang we weten wordt er jacht gemaakt op heksen.Titus Livius, een Romeinse historicus schreef over de executie van mensen die veneficia gebruikten in de jaren 200 Voor Christus. Veneficia werd gezien als magie die expliciet bedoeld was om schade of zelfs dood te brengen aan anderen. Rond 80 Voor Christus werd in Rome de ‘Wet van Sulla’ aangenomen. Een wet met betrekking tot moord, vergiftiging en kwaadaardige magie. In het Romeinse wetboek van 450 voor Christus is ook een wet opgenomen die gaat over het beoefenen van kwaadaardige spreuken en bezweringen.

Tot op heden wordt er nog jacht gemaakt op heksen. In Indonesië werd gewerkt aan een wet die het mogelijk maakt om heksen en tovenaars die zwarte magie beoefenen te vervolgen. Dit vond plaats in 2013.


Verschil tussen witte en zwarte magie

Witte magie

Iemand die witte magie beoefent, houdt zich bezig met het helpen van de natuur, mensen en dieren. Ze proberen hiermee anderen te helpen. Ze denken aan alles om zich heen bij de uitoefening van magie en respecteren alles wat in de wereld leeft of is. Witte magie wordt hiermee gezien als de ‘goede’ magie.

Zwarte magie

Mensen die zwarte magie beoefenen, gebruiken magie om zichzelf te helpen. Hierbij houden ze geen rekening voor wat dit betekent voor andere mensen, de natuur en dieren. Ze maken zelf misbruik van deze elementen zodat ze er zelf beter van worden.


Theorieën over witte en zwarte magie

Er zijn verschillende theorieën over witte en zwarte magie. Enkele theorieën hierover zijn onder andere:

Alle magie is zwarte magie

Binnen deze theorie wordt magie altijd als zonde gezien. Binnen bepaalde religies wordt deze theorie gehandhaafd. Magie wordt hierin veelal gezien als satanisme.

Ander doel

Volgens deze theorie is er geen verschil tussen witte en zwarte magie. Echter wordt het verschil gevonden in wat het doel van de magie is. De magie die iemand beoefent wordt dus gezien als magie. Pas als het doel van de magie duidelijk wordt, kan worden vastgesteld of het om witte of zwarte magie gaat.

Wel verschillend

Binnen deze theorie wordt er vanuit gegaan dat witte en zwarte magie op een andere manier worden beoefend.

Witte magie omgezet tot zwarte magie

Deze theorie kan terug worden geleid naar de middeleeuwen. Er wordt binnen deze theorie geloofd dat magie een negatieve werking heeft (en dus wordt gezien als zwarte magie) als rituelen of rituele voorwerpen vanuit de witte magie worden omgekeerd of bijvoorbeeld anders worden uitgesproken (tijdens rituelen of gebeden).

Neutrale theorie

Deze theorie komt deels voort vanuit de Wicca: ‘Zolang je niemand schaadt, doe wat je wilt’. En de wet van drie: ‘Alles wat je doet, keert in drievoud bij je terug’. In deze theorie wordt geloofd dat er alles wat bestaat energie bevat. De energie die iets bevat kan worden gebruikt tijdens rituelen om je te ondersteunen bij je persoonlijke ontwikkeling en je persoonlijke doelen. Je mag hier niks en niemand mee schaden.


Wat merk je van zwarte magie?

Je kunt slachtoffer zijn van zwarte magie. Je hebt het dan dus niet zelf beoefend, maar iemand anders heeft het op jou beoefend. Mensen die slachtoffer zijn van zwarte magie kunnen verschillende symptomen ondervinden. Hieronder zal ik enkele symptomen geven:

 • Je kunt jezelf ‘gek’ voelen worden. Een extreme onrust in je hoofd, stemmen in je hoofd, waanbeelden et cetera.
 • Het kan zijn dat je aanwezigheid in je huis of omgeving voelt.
 • Je kunt last krijgen van hartkloppingen of slapeloosheid.
 • Het kan zijn dat je energetische blokkades ondervind in je lichaam.

Wat is zwarte magie?

Binnen deze uitleg maak ik gebruik van diverse theorieën, die ik hierboven al heb benoemd om tot een uitgebreidere uitleg te komen over wat gezien wordt als zwarte magie.

Zwarte magie wordt gezien als het gebruikmaken van kwade krachten of het gebruikmaken van ‘gewone’ magie om tot kwade doeleinden te komen of tot doeleinden waarbij je er zelf beter van wordt, maar er anderen mee schaadt. Het kan ook zijn dat het je niet uitmaakt of je er anderen mee schaadt of dat je je er niet eens bewust van bent dat je er anderen mee kan schaden. Het kan hierbij gaan om anderen kwetsen, een ander naar je toe te trekken, rijk of machtig te worden et etera.

De naam zwarte magie komt vanuit het Griekse ‘necromancie’. Necromancie betekent doodswichelarij. Later is dit verbasterd tot negromantia, wat zwarte wichelarij betekent.


Voodoo en satanisme

Voodoo en satanisme wordt door veel mensen gezien als een vorm van zwarte magie. Hieronder zal ik toelichten wat voodoo (de zogeheten witte kant) en satanisme inhoudt.

Voodoo

Voodoo is een religie vanuit Afrika. Voodoo wordt gezien als een manier om in contact te komen met de voorouders en de Goden. Het is een vorm van verering aan de voorouders en aan het sjamanisme. Deze religie is grotendeels gebaseerd op natuurkrachten en valt dan ook onder de natuurreligies. Binnen deze religie wordt gebruik gemaakt van offerrituelen. Hiermee schenken ze een offer aan de Goden en geesten, maar ze gebruiken het offer ook als een talisman om de kracht van de God of de geest in vast te houden zodat ze deze kracht kunnen gebruiken. Alleen tijdens belangrijke ceremonies worden er dieren als offer geschonken.

Satanisme

Binnen het satanisme wordt Satan of de Duivel geëerd. In het Joden- en christendom wordt Satan juist gezien als de belichaming van het kwaad en de tegenhanger van God. Binnen het satanisme worden vaak twee logo’s gebruikt, het omgekeerde kruis en het omgekeerde pentagram. Binnen het satanisme bestaat het traditioneel satanisme en het modern satanisme. Binnen het modern satanisme wordt LaVey gezien als de oprichter van de religie en filosofie het satanisme. Sommige aanhangers van het traditioneel satanisme zien LaVey juist als oplichter. Het traditioneel satanisme wordt ook wel duivelarij, duivelsaanbidding, theïstisch satanisme of luciferianisme genoemd. Tegenwoordig is de Church of Satan de grootste internationale organisatie wat betreft het satanisme. Aanhangers van het moderne satanisme stelt satan als symbool en als natuurkracht. Dit in tegenstelling tot het traditionele satanisme, die satan als een God zien.

De filosofie van het moderne satanisme ligt in het verzet tegen het zogenoemde ‘morele hypocrisie’ van de huidige bestaande religies. LaVey noemt het morele hypocrisie omdat volgens hem de huidige religie ingaat tegen alles wat hij als natuurlijk beschouwt in een mens. Hij geeft aan dat binnen de huidige religies de natuurlijke instincten worden gezien als een zonde. Het moderne satanisme richt zich op ontwikkeling van de dierlijke instincten, het individualisme en hedonisme. Hedonisme is een filosofische leer die vind dat genot het hoogste goed is. Binnen het moderne satanisme zien de aanhangers hiervan zichzelf als Godheid. Zij vinden dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen leven en daarbij zelf verantwoordelijk zijn om uit te stijgen boven de rest. De zeven zonden van het christendom worden gezien als nuttig. Deze zijn nodig om gelukkig te worden, in tegenstelling tot het christendom die de zeven zonde als zondig zien. Magie wordt binnen het satanisme gezien als ‘veranderen van de werkelijkheid naar je wil’.


Hoe bescherm je jezelf tegen zwarte magie en verbreek je zwarte magie?

Inzicht creëren

De eerste stap bij zwarte magie is inzicht creëren. Hierbij kun je hulp vragen van je gidsen of engelen. Probeer inzicht te krijgen in de situatie en porbeer te onderzoeken of er zwarte magie op jou is uitgeoefend en waarom. Mocht dit niet voldoende handvatten geven, kun je je ook wenden tot een paragnost of medium.

Kruiden en medicijnen

Kruiden kunnen helpen om je omgeving en jezelf te reinigen. Ze reinigen het aura, waardoor negatieve energie wordt ontladen en beschermt je lichaam en je aura tegen de invloed van nieuwe energieën. Enkele voorbeelden van werkzame kruiden zijn:

 • Brandnetel
  Brandnetel wordt gebruikt om duisternis en angst te verdrijven en biedt hulp om noodsituaties onder controle te krijgen. Door gedroogde brandnetel in huis te strooien verdrijf je het kwade en negativiteit.
 • Heemst
  Heemst zorgt ervoor dat je geestelijke gidsen dichterbij je zijn.
 • Kamille
  Sprenkel een aftreksel van kamille rond het huis. Dit verwijdert heksen, vloeken en spreuken en beschermt tegen de invloed hiervan.
 • Koningskaars
  Koningskaars beschermt tegen tovenarij.
 • Laurier
  Draag laurier bij je om je te beschermen tegen zwarte magie. Je kunt ook laurier in je huis leggen om te beschermen tegen zwarte magie.
 • Marjolein of oregano
  Wordt gebruikt als bescherming tegen slechte en vreemde invloeden in de woon- en slaapkamer. Gebruik hiervoor gedroogde marjolein of oregano en plaats dit her en der in huis.

Reinigen van het huis

Reinig je huis. Op deze manier kun je voorkomen dat er negatieve entiteiten je huis binnen komen en bescherm je jezelf en je omgeving tegen negatieve invloeden. Je kunt met een huisreiniging ook negatieve sferen, invloeden en entiteiten die al in huis aanwezig zijn verwijderen. Er zijn diverse vormen van huisreiniging en er zijn ook professionals die huisreinigingen uitvoeren. Een eenvoudige manier is het reinigen van je huis met beschermende wierrook of gedroogde salie. Beschermende wierook is onder andere salie-, rozemarijn-, lavendel- of sandelhoutwierook.

Edelstenen

Tijgeroog, labradoriet en saffier beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf en beschermen ook tegen zwarte magie.

Rituele voorwerpen

Een amulet kan je beschermen tegen negatieve invloeden. Een sjamaan kan dit voor je maken. Een amulet is iets anders dan een talisman. Een talisman trekt positieve energie aan, een amulet stoot negatieve energie af. Een amulet kun je ook zelf maken, maar zoek dan wel eerst goed op hoe dit moet. Vaak wordt er gebruik gemaakt van bepaalde symbolen, kleuren, materialen etc. om het extra kracht bij te zetten.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Spiritualiteit
blank

Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel

Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Gianna
 • Genezer/Healer
 • Paragnost
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Ivar
 • Astroloog
 • Genezer/Healer
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Martha
 • Helderziend
 • Medium
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Holger
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Pendelen
Start gratis chat
medium die
Henriette
 • Engelenreader
 • Foto reading
 • Zesde zintuig
Start gratis chat
medium die
Wessel
 • Helderziend
 • Pendelen
 • Specialist in droomverklaringen
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading