19 juli 2024: "Durf te kiezen, durf je koers te wijzigen"

10 vragen om je paranormale gave te ontdekken

10 vragen om je paranormale gave te ontdekken

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2022

Vermoed je dat jij paranormaal begaafd bent, of iemand in je buurt over paranormale gaven beschikt? Dat kan best eens het geval zijn. Voor je jezelf aan een seance waagt of toekomstvoorspellingen gaat doen, lees je echter beter even dit artikel. We leggen je namelijk haarfijn uit wat paranormaal begaafd zijn precies betekent, hoe je het herkent en wat je ermee kunt.


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Wat is paranormaal begaafd zijn?

‘Paranormaal’ betekent buiten of boven het normale. Wie paranormaal begaafd is, heeft dus een gave die niet iedereen heeft. Maar wat houdt dat dan precies in?

De meeste mensen met een paranormale gave vergaren inzicht op andere manieren dan de meeste andere mensen. Net als iedereen ontvangen ze beelden met hun ogen, geluid met hun oren, ruiken ze met hun neuzen, voelen ze met hun tastzin en proeven ze met hun tong.

Maar daarbovenop krijgen paranormaal begaafde personen ook nog eens via een ander kanaal informatie binnen, of zijn hun zintuigen zo scherp afgesteld dat ze ook bovennatuurlijke dingen kunnen waarnemen. Op welke manier ze die informatie tot zich krijgen verschilt van persoon tot persoon, maar er kan wel een onderscheid gemaakt worden tussen enkele veel voorkomende paranormale gaven.

 • Helderzienden zien dingen die anderen niet zien. Meestal zien ze deze dingen in een droom of visioen, maar ook het zien van aura’s en entiteiten valt onder helderziendheid.
 • Helderhorendheid is het horen van geluiden die anderen niet waarnemen. Dit kunnen geluiden uit de toekomst of het verleden zijn, maar het kan ook geluiden uit andere astrale vlaktes betreffen.
 • Helderruikende en -proevende mensen krijgen prikkels via de tong of neus die voor anderen onopgemerkt blijven.
 • Helderwetendheid is een ander soort gave. Wie helder weet, lijkt dingen gewoon te weten zonder dat daar een logische verklaring voor is. Helderwetenden weten bijvoorbeeld met zekerheid dat ze een zeker persoon tegen het lijf zullen lopen, dat iets een zekere afloop zal kennen of dat een bepaalde plaats beter vermeden kan worden. Een andere naam voor helderwetendheid is precognitie.
 • Heldervoelendheid voelen dingen die niemand voelt.

Deze gaven kunnen toegeschreven worden aan een verhoogde intuïtie, of een bijzondere gevoeligheid. Het betreft dan ook telkens verscherpte zintuiglijke of cognitieve waarnemingen. Dat maakt ook dat paranormale begaafdheid in verschillende gradaties voorkomt. Hoe sterker de gave, hoe regelmatiger en helderder de waarnemingen elkaar opvolgen.

Daarnaast heeft men het ook wel eens over andere paranormale gaven die invloed hebben op de buitenwereld. Deze gaven vallen onder de noemer ‘kinesen’, omdat ze nagenoeg allemaal met een vorm van beweging te maken hebben. Zo heb je bijvoorbeeld telekinese (het verplaatsen van objecten met de geest), thermokinese (het verwarmen van objecten met de geest) en elektrokinese (het manipuleren van elektrische objecten met de geest).


Hoe weet je of je paranormaal begaafd bent?

Als je bij het overlopen van het lijstje hierboven het gevoel had jezelf in een van de gaven te herkennen, kan het best wel eens zijn dat je paranormaal begaafd bent. Voor de gemakkelijkheid hebben we een lijstje gemaakt met tien signalen die kunnen impliceren dat jij over een paranormale gave beschikt.

 1. Soms wordt een van je dromen enkele dagen, weken, maanden of zelfs jaren na het dromen werkelijkheid.
 2. Af en toe, of zelfs regelmatig, neem je dingen waar die anderen niet lijken op te merken. Dit kan visueel zijn, maar het kan ook om geluiden, geuren of een ander soort prikkels gaan.
 3. Het overkomt je wel eens dat je weet dat iets gaat gebeuren net voor het gebeurt. Je voelt bijvoorbeeld aan dat je iemand tegen het lijf gaat lopen, en even later gebeurt dat ook werkelijk.
 4. Je hebt een sterke intuïtie. Wanneer je een voorgevoel hebt over een bepaald persoon, blijkt dat later vaak te kloppen. Mensen die het label hoog sensitief (HSP) kregen opgeplakt blijken vaak over paranormale gaven te beschikken.
 5. Je weet het wanneer je wordt voorgelogen, hoe goed de leugenaar ook zijn of haar best doet. Je ziet recht door hun bedrog heen!
 6. Wanneer je een ruimte met een bepaalde energie betreedt, neem je het bijhorende gevoel snel over. Of je wordt soms overvallen door gevoelens die je niet echt kunt plaatsen, zonder dat daar een duidelijke reden voor is.
 7. Je voelt soms dingen die andere mensen ook voelen. Je krijgt bijvoorbeeld pijn wanneer een ander pijn voelt, op dezelfde plek maar zonder dat daar bij jou een duidelijke aanleiding voor is. Soms is het moeilijk te onderscheiden welke sensaties de jouwe zijn, en welke eigenlijk aan een ander toebehoren. Zo word je bijvoorbeeld verdrietig wanneer iemand in je buurt dat ook is, zonder dat je van zijn of haar gevoelens op de hoogte was.
 8. Je hebt een speciale band met dieren. Het lijkt of je hen aanvoelt, en zonder woorden kunt ontdekken wat er met hen scheelt. Mogelijk voelen dieren zich ook goed in jouw gezelschap, en voelen ze zich tot je aangetrokken.
 9. Je dromen lijken meer te zijn dan gewoon een verwerking van je onderbewuste. Je krijgt bijvoorbeeld visioendromen, wordt bezocht door ‘gidsen’ of komt dingen te weten via je dromen.
 10. Wanneer je een voorwerp aanraakt, voel je soms de energie van de eigenaar. Dit kan zich manifesteren in beeld, geluid of gevoel.

Herken jij jezelf in een of meerdere dingen in bovenstaand lijstje? Dan kan het best wel eens zijn dat jij in zekere mate paranormaal begaafd bent. Hoe meer van de bovenstaande dingen ook voor jou gelden, en hoe sterker die dingen in jouw ervaring aan bod komen, hoe sterker je gave waarschijnlijk is.


Wat nu?

Door je gave verder te ontwikkelen, kun je jezelf en vaak ook anderen helpen. Het paranormaal begaafd zijn komt echter wel met een paar verantwoordelijkheden, alsook nadelen en ‘gevaren’ waar je jezelf tegen dient te beschermen.

Probeer je gave niet te onderdrukken

Door de ervaringen en indrukken die je met je gave opdoet te ontkennen, doe je jezelf op twee manieren kwaad. Enerzijds kan het wel eens gebeuren dat je gave zich juist sterker en op een negatieve manier gaat manifesteren. Wanneer je je gave niet erkent, kun je ‘m niet ontwikkelen of de goede banen in leiden – en dat kan voor problemen zorgen later.

Anderzijds kost het ontzettend veel energie om een stukje van jezelf te onderdrukken en ontkennen. Je zou niet de eerste zijn die op dergelijke manier met een burn-out of depressie komt te zitten!

Schaam je niet om wie je bent

Veel paranormaal begaafden vrezen dat anderen hen als zweverig zullen gaan zien wanneer ze hun gave bespreken, en dat zal ongetwijfeld ook gebeuren. Onthoud dat het niet jouw probleem is dat niet iedereen een open geest heeft, en dat hun mening geen invloed hoeft te hebben op hoe jij de dingen ervaart.

Je hoeft het trouwens ook niet met iedereen over je gaven te hebben! Ga op zoek naar mensen die net als jij open minded zijn, en bespreek je gaven indien gewenst met hen.

Dit zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar we geven het hier toch even mee: gebruik je gaven niet om iemand anders schade te berokkenen, iemands privacy te schenden of iemand op een andere manier kwaad te doen.

Bescherm jezelf tegen ongewenste energieën

Zoals vaak in het occulte het geval is doe je dit met een combinatie van visualisatie en intentie. Beeld je bijvoorbeeld in dat je omgeven wordt door een doorzichtig, helend schild dat negatieve energieën voor je tegenhoudt. ’s Morgens een vijftal minuutjes vrijmaken om je met het oprichten van je schild bezig te houden kan wonderen doen!

Ontwikkel je gave

Elke unieke gave vraagt om een ander soort oefening, maar zowat iedereen heeft baat bij het verbeteren van de concentratie en de voeling met zichzelf. Meditatie is hier je beste vriend – naargelang je gave kun je zo’n meditatiesessie anders gaan inrichten, zodat je beter kunt oefenen. Ook het praktisch gebruiken van je gave is een goede oefening. Ben je bijvoorbeeld helderwetend, probeer dan te voorspellen of de eerste persoon die je ziet wanneer je ’s morgens je huis verlaat een man of vrouw zal zijn. Wees creatief tijdens het oefenen, en verzin zelf oefeningen om je gave te versterken. De voornaamste voorwaarde voor het ontwikkelen van je gave is dat je het niet opgeeft, en werkelijk gemotiveerd bent om te blijven oefenen!


consult

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.

Meld je gratis aan

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen

Dit artikel is geschreven door Margot Janssens

Als kind werd ik me helemaal betoverd door alles wat zich in magische sfeer bevond. Ik voelde, en voel me nog steeds ontzettend aangetrokken tot het mysterieuze, het feeërieke en het occulte. Gelukkig houd ik daarbij wel de voeten op de grond. Later evolueerde die aantrekking naar een meer spirituele beleving van het leven, iets waar ik tegenwoordig heel wat steun in vind. Mijn voornaamste passie ligt echter in het schrijven.

blank

Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!

Meld je gratis aan
medium die
Matteo
 • Relatie Coach
 • Specialist in droomverklaringen
 • Spiritueel Coach
Start gratis chat
medium die
Mia
 • Engelenreader
 • Helderziend
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Charissa
 • Heldervoelend
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Valentina
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Foto reading
Start gratis chat
medium die
Marlo
 • Engelenreader
 • Lichtgidsen
 • Tarot
Start gratis chat
medium die
Eline & Freek
 • Heldervoelend
 • Helderziend
Start gratis chat
medium die
Abigail
 • Engelenreader
 • Medium
 • Paragnost
Start gratis chat
© Medium Kiezen 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies
consult Benieuwd naar je toekomst? Start een gratis reading